ESTHELIGNE 

Stotteren

Hypnose neemt de oorzaak weg

Stotteren ontstaat dikwijls in de kindertijd. Ons gedrag wordt voor het grootste deel bepaald door ons onderbewustzijn. In ons onderbewustzijn hebben zich vanaf de kindertijd denkwijzen en overtuigingen genesteld die de rest van ons leven een belangrijke rol blijven spelen. Bijvoorbeeld angst om je belachelijk te maken, om door anderen niet geaccepteerd of uitgelachen te worden, schrik om iets tegen je ouders of je leraar te zeggen uit angst voor straf.

 Al deze verkeerde denkpatronen zetten zich op jonge leeftijd vast in het onderbewustzijn. Gebeurtenissen waarbij je gedwongen werd om iets te zeggen wat je eigenlijk liever niet wilde zeggen, liggen soms aan de basis van stotteren. (Bv. in je kindertijd werd je ooit gedwongen om een vriendje te verraden nadat hij kattenkwaad had uitgehaald. Je wilde je vriendje niet verraden maar toch dwongen anderen jou om dat te doen.) Dat soort gebeurtenissen worden opgeslagen in het onderbewustzijn en kunnen de oorzaak zijn van stotteren. Voor de rest van je leven voel je je onzeker wanneer je iets tegen een ander moet zeggen en daarom begin je te stotteren.

Uit statistieken blijkt dat ongeveer 1 op de 100 mensen stottert. Vaak begint men te stotteren als tegen dominante personen of in het openbaar tegen een (grote) groep mensen iets gezegd moet worden. Dit bewijst dat stotteren vaak een psychische oorzaak heeft, zoals sociale fobie, onzekerheid of angst om in het openbaar te spreken. Deze oorzaken zijn goed te behandelen met hypnotherapie. 

Opbellen