Estheligne
Endermologie, hypnotherapie en voedingsadvies

 

Cholesterol verlagen met gezonde voeding

Een hoog cholesterolniveau geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In het dagelijks leven merk je er niets van, maar een verhoogd cholesterolgehalte kan leiden tot (slag)aderverkalking (atherosclerose). En dit kan op zijn beurt weer een hartinfarct, longembolie of beroerte veroorzaken.

 

Wanneer is het cholesterolgehalte verhoogd?

 Het meeste cholesterol maakt de lever zelf aan. Een klein deel zit in ons eten. In het ideale geval maakt ons lichaam precies genoeg cholesterol aan. Door verschillende oorzaken kan er te veel cholesterol aangemaakt worden en ontstaat een (te) hoog cholesterolgehalte.

Het cholesterolgehalte wordt gemeten door (nuchter) bloedonderzoek. Van nature schommelt het cholesterolgehalte. Een hoge waarde kan een uitschieter zijn. Er zijn meerdere metingen nodig om een betrouwbaar beeld te krijgen.

 Waarden cholesterolniveau: 

Lager dan 5 mmol

Normaal

5 tot 6,5 mmol

Licht verhoogd

6,5 tot 8 mmol

Verhoogd

Hoger dan 8 mmol

Sterk verhoogd

 

Oorzaken van een verhoogd cholesterolgehalte

Een verhoogd cholesterolgehalte kan verschillende oorzaken hebben, zoals o.a.

- verkeerd voedingspatroon (bv. eten van veel verzadigd vet)

- overgewicht

- diabetes (suikerziekte)

- traag werkende schilklier

- erfelijke aanleg

 

Cholesterolniveau verlagen met gezonde voeding

Medicatie is niet altijd nodig om het cholesterolniveau te verlagen. Een gezonde leefstijl is vaak al voldoende.

Een gezonde leefstijl houdt in: gezonde voeding, voldoende bewegen en niet roken.

De eerste stap naar normale cholesterolwaarden is overgaan op gezonde voeding. een gezond en gevarieerd eetpatroon waarbij je veel verzadigde vetten, transvetten en suikers links laat liggen zal voor flinke resultaten zorgen.

Daarna kun je verder gaan met het gezonder maken van je leefstijl door minder te drinken, niet te roken, zorgen voor voldoende nachtrust, stress aanpakken en eventueel een paar kilo afvallen.

 

Dit lijkt misschien lastig, maar als je eenmaal de verbeteringen ziet doordat je gezonder bent gaan leven word je vanzelf gemotiveerd om ook de moeilijke stappen te implementeren in jouw leven.

Een natuurlijk hoef je het niet alleen te doen, maak eens een afspraak voor een intakegesprek zodat ik je kan vertellen hoe ik je bij dit proces kan helpen.

 

Afspraak maken?

Wil jij ook je cholesterolniveau verlagen zonder medicatie? Of wil je er juist voor zorgen dat je huidige goede cholesterolniveau ook in de toekomst op een goed niveau blijft? Ik wil je daar graag bij helpen.

Een afspraak voor kun je maken via telefoonnummer 06-3000215406-30002154 of via het afsprakenformulier.

 

Kosten

De kosten voor het pakket "Cholesterol verlagen" zijn 250 euro. De pakket omvat het intakegesprek, een schriftelijk voedingsadvies gericht op het verlagen van uw cholesterolniveau en 6 vervolgconsulten. De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) deze kosten.